Prema knjizi Crnkić dr Kenana: “Pazi kojeg vuka hraniš“.

“Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe.

Kada je čas počeo, bez reči je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste.

Profesor je pitao: “Da li ste sigurni?” Studenti uglas odgovoriše: “Jesmo”. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao.

Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla sada puna. Studenti odgovoriše: “Sada jeste.”

Profesor upita: “Šta milite, može li još nešto sada da stane u ovu teglu?” “Nema šanse”, odgovoriše studenti. Sledeća kutija koju je profesor uzeo,  bila je puna sitnog peska. Kada ga je sipao, pesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom: “Da li je tegla puna?” Nasta žamor i žučna rasprava među studentima. Mnogi od njih priđoše izbliza gledajući teglu i na kraju zaključiše da je sada definitivno puna i da nema prostora ni za šta više.

Na to profesor izvadi bokal vode i stane je sipati u teglu. Prirodno, voda poče da se utapa u pesak i celi bokal bi ispražnjen. Studenti su se smejali i s nevericom posmatrali ovaj nesvakidašnji prizor.

Dve šoljice kafe

Bez daljih pitanja profesor uze dve šoljice kafe i njima zali unutrašnjost tegle, nakon čega istu, bez ikakvih problema, zatvori.

“Sada”, rekao je profesor dok je smeh zamirao, “želim da shvatite da ova tegla predsavlja vaš život. Teniske loptice su najvažnije stvari u vašem životu: to su vaši A, odnosno apsolutni prioriteti. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale važne stvari koje su vam takođe važne, ali nisu u zoni apsolutnih prioriteta. Pesak predstavlja stvari koje bi trebalo uraditi, ali nisu direktno povezane sa vašim glavnim ciljevima. Voda predstavlja stvari koje bi bilo ugodno ili lepo da uradite, male stvari, s kojima se suočavate sakodnevno u životu.”

Ako napunite teglu prvo teniskim lopticama, samo tada postoji mogućnost da je napunite ostalim stvarima. Ukoliko biste pokušali sa drugačijim redosledom, npr. prvo da napunite teglu vodom, ne bi bilo mesta ni za šta drugo.

Postavljanje prioriteta

Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vreme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mesta za one važne u svom životu. Stoga, strogo vodite računa o redosledu kojim rešavate stvari, tako da one koje su od najveće važnosti nikada ne prepustite na milost i nemilost onima koje su od manje važnosti.

Radite po prioritetima – profesionalci i amateri upravo se razlikuju po svojoj sposobnosti jasnog određivanja i beskompromitnog delovanja prema unapred utvrđenim prioritetima.

Jedna od studentkinja je podigla ruku i upitala šta je, onda, predstavljala kafa. Profesor se nasmejao. “Drago mi je da ste to primetili i pitali. Bez obzira na to koliko mislite da vam je život pun ili preopterećen, verujte da uvek možete i treba da pronađete vremena za kafu s dragim osobama.”