Web dizajn predstavlja umetnost kreiranja web sajtova.

On obuhvata nekoliko različitih aspekata, uključujući izgled web stranice, sadržaj i grafički dizajn.

Web sajtovi se izrađuju koristeći se jezikom koji Internet pretraživači (Google, Yahoo, Yandex…) dobro razumeju, a zove se HTML. Web dizajneri kreiraju web stranice koristeći HTML jezik. Na taj način definišu sadržaj i metapodatke svake stranice. Jedna ili više web stranica koje se nalaze na određenoj adresi (domenu) i serveru predstavljau web sajt.

Na primer, web stranice O Nama, Usluge, Portfolio, Kontakt, Blog, sačinjavaju naš web sajt.

Izgled elemenata (boja, visina, širina itd.) na jednom web sajtu se definiše pomoću CSS oznaka i pravila. Da ne  bude da u izradi sajtova učestvuju samo web dizajneri napomenućemo da pored statičkih verzija web sajtova postoje i dinamičke verzije. Tu na scenu stupaju web programeri. Ova vrsta sajtova ima i određene elemente. Oni su: blog moduli, moduli za Internet prodaju ili neku treću vrstu interaktivnih elemenata koji zahtevaju bazu podataka i programiranje.

Takođe, veoma popularni načini kreiranja web sajtova podrazumevaju korišćenje sistema za upravljanje sadržajem, poput WordPress-a ili Joomla-e. Popularni su jer obuhvataju gotova rešenja izgleda web sajtova. Ista rešenja se zatim prilagođavaju potrebama, pune sadržajem i dorađuju. Međutim, neki web dizajneri više vole samostalno, „custom“, da kreiraju svaki delić, svaki kutak i svako slovo na sajtu, bez mnogo pomoćnih alata.

Evolucija web dizajna

Web dizajn je kroz godine evoluirao dostigavši granice nezamislivog. Ovo je posebno naglašeno kada govorimo o vizuelnom online identitetu kompanije, brenda ili osobe. Samo imati web sajt više nije dovoljno. Pored zahteva dobrog izgleda i izvrsne funkcionalnosti, imperativ je i “responsive dizajn”. Responsive označava termin kojim se rešava prilagođavanje web sajta svim uređajima sa kojih se posećuje. Na taj način će sajt odlično izgledati i biti funkcionalan kada se posećuje sa računara, tablet uređaja i pametnih telefona.

Tehnologije web dizajna su toliko evoluirale da je danas moderan web sajt simbioza više različitih tehnologija, a ne samo HTML i CSS tehnologija.

Dok sa jedne strane imamo HTML i CSS koji definišu strukturu i izgled web sajta, sa druge strane se javljaju fotografije koje se moraju potpuno odvojeno kreirati.

Tu nastupa grafički dizajn.

Koliko je važno uopšte imati dobru fotografiju na web sajtu?

Poslovica „Slika govori više od hiljadu reči“ je često korišćena u marketingu kako bi se ilustrovala potreba za dobrom slikom, kako bi se prodao ili predstavio proizvod.

Najbolji način da predstavite ili pak prodate nešto je da dozvolite i pružite mogućnost tome da se samo proda.

Fotografije imaju moć da kreiraju emocionalni odgovor ili reakciju kod publike. Ovo je vredno poluge zlata. Fotografija takođe ima odliku da komunicira trenutno, shodno tome da naš mozak može puno brže da percipira fotografiju od teksta.

Web dizajneri koji znaju na pravi način koristiti fotografiju, mogu doslovno manipulisati svojom publikom.  Tako publiku mogu navesti da osećaju šta god oni požele da osećaju.

Dobra i čista fotografija koja pokazuje kako proizvod funkcioniše. Kao takva, rešava probleme, odgovara na pitanja i prodaje sama od sebe.

Značaj jakog vizuelnog identiteta pri izradi web sajtova i propratnog oglašavanja možemo pokrepiti i statistikom koju možete pogledati ovde.

Vizuelni identitet koji pruža web dizajn treba pre svega da ima jak brending uticaj na posetioca. Međutim,  i da jasno predstavi poruku koju želimo da prenesemo. Važno je da posetioca lako dovede do poslednjeg koraka procesa naručivanja kako bi kupio proizvod, primera radi.

Korisnički doživljaj sajta je jedan od najvažnijih elemenata online poslovanja kompanije. Ovaj segment je skoro prerastao u nauku, kako psihologije tako i biznisa.

Praćenje korisnika, njihovih poteza na sajtu, zadržavanja na pojedinim stranicama, odlazak sa pojedinih stranica i reakcija na stvari koje pozivaju na akciju, u fokusu su analize svakog vrsnog online stratega.